Hypotheek vormen

Ga je een huis kopen, dan heb je vaak een hypotheek nodig om de woning (gedeeltelijk) te financieren. Er zijn in de loop der jaren verschillende hypotheek vormen ontstaan, waarvan voor starters op het moment de lineaire of annuïteiten hypotheek de meest voorkomende is. 

Onderstaand hebben we een overzicht van de meest voorkomende hypotheek vormen. Heb je vragen over een hypotheek vorm, of wil je weten welke het beste bij jouw situatie past? Laat dan eenvoudig een vrijblijvend bericht achter voor onze aangesloten erkend hypotheek adviseurs

De lineaire hypotheek geeft recht op rente aftrek en is daarom een veelvoorkomende hypotheek vorm. 

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af, op een lineaire manier dus. Dit houdt in dat je bij start van de looptijd een hoger totaal te betalen maandbedrag hebt aan aflossing + rente en naarmate de looptijd van je lineaire hypotheek vordert wordt dit totale bedrag steeds lager. Dit komt vanwege het feit dat je de rente betaald over nog uitstaande hypotheeksom, door de maandelijkse gelijke aflossingen wordt de hoofdsom steeds lager. 

De hypotheek los je volledig af, vaak verspreid over een periode van 30 jaar.

Een annuïteiten hypotheek geeft net als de lineaire hypotheek recht op rente aftrek en is daarom ook veel voorkomend. De kenmerken van een annuïteiten hypotheek:

  • Het maandelijks totaal bruto te betalen bedrag blijft tijdens de hele looptijd gelijk, voor het eigen uitgeven overzicht kan dit makkelijk zijn.
  • Gedurende de eerste periode los je minder af per maand, naarmate de looptijd vordert verander de verhouding en ga je meer aflossen.
  • In de begin fase is de netto maandlast lager dan bij een lineaire hypotheek
  • De hypotheek los je volledig af, vaak verspreid over een periode van 30 jaar.

De naam van de hypotheekvorm zegt het al, deze is aflossingsvrij. Wat betekend dat je geen aflossingen doet op de hypothecaire financiering en het uitstaande bedrag bij de bank of hypotheekverstrekker gelijk blijft.

Voordeel:

  • de maandlasten zijn relatief laag.

Nadeel:

  • Je lost de hypotheek niet af.
  • Er is geen hypotheekrente aftrek mogelijk.  

Er zit wel een looptijd aan de lening, wat betekend dat je aan het eind van deze looptijd de lening in zijn geheel moet aflossen. Heb je al een hypotheek en is deze van voor 2013? Dan kunnen er afwijkende regels gelden. Heb je hier vragen over? Stel deze vrijblijvend aan een Erkend Hypotheek Adviseur.

Een Beleggings Hypotheek bestaat in meerdere vormen. Het kan zijn dat de maandelijkse bedragen die je betaald worden geïnvesteerd om zo kapitaal op te bouwen en hiermee de lening te kunnen aflossen aan het eind van de looptijd. De meeste beleggingshypotheek vormen worden niet meer verstrekt door banken en hypotheekadviseurs. 

Een steeds populairdere beleggingshypotheek is een verhuur hypotheek. Een hypotheek voor het kopen van een beleggingspand om te verhuren

Veel banken en hypotheekverstrekkers geven hypotheken af tot 80 en soms wel 90 procent van de waarde van een tweede huis die mensen kopen om te gaan verhuren. De woningwaarde is de afgelopen jaren flink gestegen en de huurprijzen daarmee ook. Het kan ook zijn dat je overwaarde van je huidige huis benut kan worden.

Overweeg je een huis te gaan kopen en te verhuren? Vraag een vrijblijvend hypotheek gesprek aan met een Erkend Hypotheek Adviseur.

Er zijn nog diverse hypotheek vormen van voor 2013 die nu door de meeste banken en hypotheekverstrekkers niet meer worden afgegeven. Deze passen niet meer bij de huidige tijd.

Ook zijn er hypotheken die inspelen op de overwaarde die je kan hebben op een huis, waarmee een gedeelte van deze overwaarde omgezet kan worden in een hypothecaire financiering. Dit bedrag kan je dan vrij besteden, opnemen als aanvulling op je pensioen of bijvoorbeeld om het huis duurzamer te maken.

Compare listings

Compare