Je huis verkopen: met makelaar of toch zelf de klus klaren?

Je huis verkopen: met makelaar of toch zelf de klus klaren?

Van plan je huis te verkopen? Dan heb je er waarschijnlijk al over nagedacht om een verkoopmakelaar in te schakelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het – voor het grootste deel – zelf te doen. Je kun je daarmee veel geld besparen.

Er zijn geen ‘harde criteria’ voor het kiezen voor een makelaar of het zelf verkopen van je huis. Een makelaar is niet bepaald goedkoop. Zijn courtage bedraagt al gauw een paar duizend euro. Dit is een percentage van de verkoopopbrengst, dat via de notaris betaald wordt.

Om geld te besparen, verkopen eigenaren soms zelf hun huis.

Hoe doe je dit nu? Er zijn verschillende methoden. Je besluit om het zelf te doen. Je gaat dan in zee met een makelaar die zelf verkopen ondersteund. Die makelaar zorgt voor de foto’s, zet je pand op Funda en regelt ook alle juridische documenten die erbij horen. Ook heeft hij contact met de notaris als je huis verkocht is. Zelf schrijf je de aanbiedingstekst en doet de bezichtigingen, de makelaar regelt de rest.

Vraagprijs bepalen

Hoe bepaal je de vraagprijs? Het is niet eenvoudig om dat voor je eigen huis te doen. De meeste bewoners vinden hun woning altijd mooier en meer waard dan de rest van de woningen in de straat!

Je kunt op verschillende manieren aan verkoop informatie komen. Woningen die te koop staan op Funda geven je een globaal idee. Op Funda kun je niet alleen zien welke woningen er te koop staan maar ook welke er in de laatste 12 maanden verkocht zijn.

De markt bepaald de prijs van je woning. De waarde wordt door een aantal zaken bepaald. Wat is de locatie van de woning. Centrumstad, buitenwijk, dorp of platteland? Is de woning nieuw of oud. Heeft de woning veel slaapkamers en badkamers of niet. Is de tuin groot of klein. Is er recent een nieuwe keuken en badkamer geplaatst. Wat is de staat van onderhoud. En nog veel meer zaken die de prijs beïnvloeden.

Beste is om bij het Kadaster de actuele prijzen van verkochten woning in je omgeving op te vragen. Dit kost je een paar euro per opgevraagde transactie. Op basis van die informatie kun je de vraagprijs vaststellen. Ook kun je de Huis Transactie makelaar vragen wat de waarde van je woning is.

En dan adverteren

Je moet een paar zaken hebben om te adverteren:

  1. Mooie foto’s, een video en een plattegrond van je woning
  2. Een pakkende tekst die je woning aanprijst
  3. Een advertentie maken

Je kunt via je makelaar de foto’s laten maken met een lokale fotograaf of een landelijke fotograaf, die van Groningen tot Zuid-Limburg dagelijks door het hele land woningen fotograferen. Ook kan je kiezen voor het laten maken van een video en de plattegrond. Zelf moet je natuurlijk wel je huis vooraf opruimen en helemaal foto klaar maken.

Vervolgens stel je een accurate beschrijving van je huis op. Daar zitten best wat haken en ogen aan, verdiep je er dus goed in. Tekst schrijven toch niet helemaal je ding? Dan kan je een pakkende woning advertentie tekst voor een klein bedrag laten schrijven door een specialist.

Je kunt een “Te Koop” bord in de tuin zetten, maar je moet de woning ook online zetten. Op Funda kun je je huis als particulier niet zetten. Dit kan alleen via een (online) makelaar.

Zelf de bezichtigingen doen

Verkoop je zelf je huis, dan betekent dat ook dat je zelf de bezichtigingen doet. Niet elke belangstellende is een koper in spé, maar als er mensen vol verwachting naar jouw huis komen kijken, moet je ze wel vrolijk ontvangen.

Als er opeens tientallen kijkers op je stoep staan, dan kan dat nogal onoverzichtelijk worden.

Zorg dat je alle vragen van potentiële kopers kunt beantwoorden. Vragen over noodzakelijk onderhoud en reparaties waar je wel vanaf weet, maar die je niet hebt uitgevoerd, zoals de lekkage van de dakkapel als het regent en hard waait. Vraag eenvoudig bij HuisTransactie een blanco Lijst van Zaken en Vragenlijst aan. Deze dien je zelf in te vullen. Deze informatie voorkomt dat potentiele kopers tientallen vragen hebben. De antwoorden op hun vragen staan dan in de Lijst van Zaken en de Vragenlijst die je voor de bezichtiging al klaar hebt.

Onderhandelen

Als je een of meerdere biedingen binnen hebt, is het tijd voor de volgende stap. Onderhandelen is echt een vak. Daarmee kun je veel geld mislopen maar ook verdienen.

Je doet dit of zelf of je makelaar helpt je daarbij. Een makelaar is niet voor niets expert in het voeren van onderhandelingen.

Als er een overeenkomst is worden alle afspraken op papier vastgelegd. Het laatste gedeelte van het verkoopproces is het aanleveren van juridische stukken en het opstellen en ondertekenen van de koopakte. Na ondertekening gaat alles naar de notaris.

Wees kritisch

Voordat je de keuze maakt hoe je je huis gaat verkopen, is het advies: bereid je goed voor en wees kritisch. Je kunt op internet al de nodige informatie vinden, maar het is slim om toch even met een woning professional contact te hebben. Wat is hun eerste indruk van je huis? Is het gemakkelijk te verkopen of kan het lastig worden?

Daarna kun je de afweging maken of je zelf je huis verkoopt, dit deels met hulp doet of toch voor het volledige proces een professional inschakelt. Bekijk op deze site de mogelijkheden of neem contact op.

Join The Discussion

Compare listings

Compare